logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Rusija:

Ruski jedrski izvoz se je po invaziji na Ukrajino povečal, kar je povečalo prihodke Kremlja in utrdilo njegov vpliv na novo generacijo svetovnih kupcev, medtem ko se ZDA in njihovi zavezniki izogibajo sankcioniranju industrije.

Trgovinski podatki, ki jih je zbral britanski Royal United Services Institute (Rusi) kažejo, da se je prodaja ruskega jedrskega goriva in tehnologije v tujini leta 2022 povečala za več kot 20 %.

  • Češka:

Češka državna elektroenergetska družba ČEZ vlaga 3,6 milijarde čeških kron (151 milijonov evrov, 162 milijonov dolarjev) v posodobitev jedrske elektrarne Temelín z dvema enotama, saj se pripravlja na obratovanje objekta vsaj 60 let.

Družba je dejala, da ključni projekti vključujejo daljša obdobja med izpadi goriva, posodobitev nadzornih sistemov in priprave na zamenjavo generatorja. ČEZ načrtuje podaljšanje obratovalnega cikla v Temelínu s trenutnega enega leta na približno 18 mesecev.

  • Nizozemska:

Nizozemska uprava za jedrsko varnost in zaščito pred sevanjem (ANVS) je izdala dovoljenje za gradnjo raziskovalnega reaktorja Pallas v jedrski lokaciji Petten na severu države.

Rijkswaterstaat je izdal tudi dovoljenje za zajem in izpust hladilne vode za nov reaktor. Rijkswaterstaat je del nizozemskega ministrstva za infrastrukturo in vodno gospodarstvo in je odgovoren za načrtovanje, gradnjo, upravljanje in vzdrževanje glavnih infrastrukturnih objektov na Nizozemskem.

  • Japonska:

Japonski jedrski regulator je odobril osnutek zakonodaje, ki dovoljuje daljše obratovanje komercialnih jedrskih elektrarn, v deljeni odločitvi, s katero se eden od petih komisarjev ni strinjal.

Urad za jedrsko regulacijo je v odgovor na novo vladno politiko za odpravo trenutne 60-letne omejitve delovanja za reaktorje sprejel nov sistem, v katerem se lahko dodatna podaljšanja delovanja odobrijo vsakih 10 let po 30 letih službovanja. Več na povezavi.

  • Rusija:

Leta 2025 naj bi se začela dela na drugi jedrski elektrarni v bližini Smolenska v bližini Belorusije v zahodni Rusiji, kjer Moskva že upravlja s tremi lahkovodnimi grafitnimi reaktorji RBMK-1000, ki se približujejo koncu svoje načrtovane življenjske dobe, pravijo uradniki državne jedrske korporacija Rosatom.

Dve novi elektrarni generacije III+ VVER-TOI naj bi začeli delovati leta 2032 in 2034 na lokaciji približno 350 km jugozahodno od Moskve, je poročala Strana Rosatom, uradni časopis ruske jedrske korporacije v državni lasti.