logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Svet:

Zmogljivost jedrske energije bi se lahko več kot podvojila s 417 GW leta 2022 na 916 GW leta 2050 s spreminjajočo sepolitiko, ki odpira priložnosti za vrnitev jedrske energije, čeprav bi lahko bile potrebne letne naložbe v višini več kot 94 milijard EUR, je sporočila Mednarodna agencija za energijo.

IEA je v poročilu z naslovom Net Zero Roadmap dejala, da bi kljub tej rasti lahko delež jedrske energije v proizvodnji rahlo upadel z 9 % leta 2022 na 8 % leta 2050.

  • Poljska:

Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ) je podpisal pogodbo o inženirskih storitvah s konzorcijem med podjetji Westinghouse Electric in Bechtel s sedežem v ZDA za gradnjo prve jedrske elektrarne na Poljskem v Pomeraniji.

Državna družba PEJ je v izjavi zapisala, da bo pogodba zajemala pripravo projektne in inženirske dokumentacije za projekt, ki bo na koncu pomenil gradnjo treh tlačnovodnih reaktorjev AP1000 na poljski baltski obali. Več na povezavi.

  • Kitajska:

Kitajska želi do leta 2035 imeti 10 % svoje proizvodnje električne energije iz jedrske energije, kar je dvakrat več od današnjih 5 %, poroča uradnik Kitajskega združenja za jedrsko energijo (CNEA), ki ga citira državna tiskovna agencija Xinhua.

Wang Binhua, direktor odbora za javno obveščanje o jedrski energiji CNEA, je dejal, da Kitajska predvideva, da bo jedrski delež v proizvodnji električne energije do leta 2060 dosegel 18 %, kar ustreza približno 400 GW nameščene zmogljivosti. Več na povezavi.

  • Združene države Amerike:

Ameriška ministrica za energijo Jennifer Granholm je napovedala ambiciozen cilj Bidnove administracije, da v naslednjem desetletju vzpostavi komercialni obrat za jedrsko fuzijo kot del nacionalnega prehoda na čisto energijo. Več na povezavi.

  • Gana:

Nuclear Power Ghana (NPG) je izbrala dve možni lokaciji za prvo jedrsko elektrarno v tej afriški državi, je prejšnji teden lokalnim novinarjem povedal Stephen Yamoah, izvršni direktor podjetja.

Yamoah je dejal, da je bila lokacija Nsuban v zahodni regiji izbrana kot prednostna lokacija, kjer bi do leta 2030 zgradili 1000-MW jedrsko elektrarno, medtem ko naj bi lokacija Obotan v osrednji regiji služila kot rezervna lokacija.