logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Južna Koreja:

Južnokorejski predsedniški odbor za prehod je dejal, da namerava spremeniti rok, v katerem morajo upravljavci jedrskih elektrarn zaprositi za podaljšanje življenjske dobe reaktorja, s čimer bi utrli pot večini flote države s 24 enotami, da ostane v uporabi dlje.

Rok za prijavo se lahko spremeni na do 10 let pred iztekom življenjske dobe reaktorja. Po poročanju Business Korea bi to pomenilo, da bi lahko zahtevali podaljšanje življenjske dobe za do 18 namesto 10 jedrskih elektrarn pod novo vlado.

  • Združene države Amerike:

Ameriški razvijalec reaktorjev NuScale Power in Doosan Enerbility sta podpisala pogodbo, da bo Doosan začel proizvodnjo kovanih materialov za majhne modularne reaktorje NuScale že leta 2022, pri čemer pričakujejo, da bo proizvodnja opreme v celoti izdelana do druge polovice leta 2023.

Doosan, južnokorejsko industrijsko in energetsko podjetje, bo začelo s proizvodnjo kovaških matric za zgornjo tlačno posodo NuScale reaktorja. Več na povezavi.

  • Argentina:

Argentina in Kitajska si prizadevata za dogovorjeni rok za dokončanje in začetek veljavnosti februarja podpisane pogodbe za gradnjo jedrske enote HPR1000 ali Hualong One, ki jo dobavi Kitajska, za elektrarno Atucha-3 v provinci Buenos Aires.

José Luis Antúnez, predsednik Nucleoeléctrica, državnega podjetja, ki upravlja argentinske jedrske objekte, je za neodvisni medij Diálogo Chino povedal, da je rok za sklenitev pogodbe največ devet mesecev, a “upamo, da jo bomo dosegli v krajšem času”.

  • Kitajska:

Prva kritičnost je bila dosežena v bloku 6 jedrske elektrarne Hongyanhe v kitajski provinci Liaoning na severovzhodu države, je sporočilo Kitajsko združenje za jedrsko energijo.

Prva kritičnost pomeni, da je elektrarna prvič dosegla nadzorovano, samozadostno verižno reakcijo jedrske cepitve.

Operacija kritičnosti se je začela 20. aprila z dovoljenjem regulatorja in je bila končana 21. aprila ob 01.13 po lokalnem času po približno 18 urah, je sporočila CNEA. Več na povezavi.