logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Rusija:

Ruska državna jedrska družba Rosatom in GDK Baimskaya, podružnica kazahstanske skupine Kaz Minerals Group, sta podpisali pogodbo o dobavi električne energije za rudarski projekt, ki vključuje načrtovano uporabo plavajočih jedrskih elektrarn.

Dolgoročni sporazum je namenjen prodaji električne energije med Rosatomom in nahajališčem mineralov Baimskaya na Čukotki na skrajnem vzhodu države. Tiskovni predstavnik Rosatoma je dejal, da je sporazum “najpomembnejši dogodek v okviru obsežnega programa za razvoj ruske Arktike”.

Rosatom je dejal, da namerava uporabiti tri plavajoče jedrske elektrarne, od katerih bo vsaka uporabljala par novih 55-MW reaktorjev RITM-200M, katerih različica je v uporabi za pogon ruskih ledolomov. Četrta enota bi ostala v rezervi za uporabo med popravilom ali polnjenjem goriva. Več na povezavi.

  • Poljska:

Poljsko podjetje Synthos je začelo napredno pregledovanje možnih mest za namestitev majhnih modularnih reaktorjev na Poljskem in upa, da se bo predlicenciranje za mesta lahko začelo kmalu.

Rafal Kasprow, glavni izvršni direktor Synthos Green Energy, je v sredo na spletnem seminarju Svetovnega jedrskega združenja povedal, da družba načrtuje uvedbo številnih SMR na Poljskem in da je začela dialog z državnim regulatorjem in pripravlja predloge za vlado v zvezi z regulacijo zahteve za SMR. Več na povezavi.