logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Vzpostavitev jedrske varnosti in zaščitnega območja okoli jedrske elektrarne Zaporizhzhia v Ukrajini se lahko nadaljuje samo, če pride do “popolne deokupacije” območja s strani ruskih sil, je dejal vodja državne jedrske družbe Energoatom.

Petro Kotin je povedal, da je imel Energoatom v torek (13. septembra) sestanek, na katerem so razpravljali o priporočilih Mednarodne agencije za jedrsko energijo po nedavnem inšpekcijskem obisku jedrske elektrarne s šestimi enotami, največje v Evropi.

  • Ukrajina:

Enota 6 jedrske elektrarne Zaporizhzhia v Ukrajini, ki so jo zaprli 11. septembra, je zdaj prešla v tako imenovano stanje hladne zaustavitve tako kot preostalih pet reaktorskih enot na lokaciji, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Hladna zaustavitev pomeni, da jedrska elektrarna potrebuje manj energije za hlajenje goriva, kar je tradicionalno glavna skrb, ko gre za zaustavljene reaktorje. Več na povezavi.

  • Združene države Amerike:

Na stotine ameriških elektrarn na premog bi lahko spremenili v jedrske elektrarne, s čimer bi ustvarili nova delovna mesta, povečali gospodarske koristi in znatno izboljšali okoljske razmere, ugotavlja študija ameriškega ministrstva za energijo.

Ta prehod s premoga na jedrsko energijo bi lahko v omrežje dodal precejšnjo količino čiste električne energije, kar bi ZDA pomagalo doseči cilje neto ničelnih emisij do leta 2050.