logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Kitajska:

Kitajska je začela gradnjo prvega komercialnega jedrskega projekta z uporabo domačega majhnega modularnega reaktorja Linglong One.

Začetek gradnje, na lokaciji ob obstoječi jedrski elektrarni Changjiang v otoški provinci Hainan na jugu Kitajske, je bil prvotno načrtovan za leto 2017, vendar je pri njej prišlo do regulativnih zamud.

  • Združeno kraljestvo:

Ministri v Združenem kraljestvu so v postopku priprave zakonodaje, ki bo omogočila gradnjo dveh enot EPR v jedrski elektrarni Sizewell C v mestu Suffolk v jugovzhodni Angliji z uporabo sheme financiranja regulirane osnove premoženja (regulated asset base RAB), poroča Financial Times.

  • Egipt:

Egiptovski uradnik je dejal, da namerava država zgraditi “več jedrskih elektrarn v različnih regijah”, saj išče načine za pridobivanje zanesljive energije, ki bo ustrezala razvojnim in gospodarskim potrebam.

Hesham Hegazy, vodja sektorja za jedrsko gorivo pri Uradu za jedrske elektrarne (NPPA), je dejal, da si država želi doseči 8-odstotni jedrski delež do leta 2030. To je podal med okroglo mizo ruske državne jedrske korporacije Rosatom. o vlogi jedrske energije pri trajnostnem razvoju. Več na povezavi.