logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Fuzija:

Raziskovalci ameriškega National Ignition Facility (NIF) v Kaliforniji so potrdili, da so fuzijski poskusi sprostili več energije, kot so jo vnesli ogromni, zmogljivi laserji v laboratoriju, mejnik dosežek, znan kot vžig ali pridobivanje energije.

Tehnologija še zdaleč ni pripravljena, da bi se spremenila v uspešne elektrarne – in ne bo rešila podnebne krize – vendar so znanstveniki preboj pozdravili kot dokaz, da je moč zvezd mogoče izkoristiti na Zemlji.

  • Nizozemska:

Nizozemska vlada je izbrala obstoječo lokacijo Borssele kot prednostno lokacijo za predlagano gradnjo dveh novih jedrskih reaktorskih enot. Enoti naj bi bili uvedeni do leta 2035, vsaka bi morala imeti zmogljivost med 1.000 MW in 1.650 MW ter uporabljati reaktorsko tehnologijo generacije III+. Več na povezavi.

  • Poljska:

Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ), razvijalec prvega komercialnega projekta jedrske energije na Poljskem, je podpisal ključni sporazum o sodelovanju z ameriškim podjetjem Westinghouse, katerega tehnologija AP1000 je bila izbrana za prve reaktorje v državi.

Predsednik PEJ Tomasz Stępień je dejal, da sporazum pomeni, da “lahko preidemo na podrobnejša dela in komercialne dogovore z ameriško stranjo”. Dejal je, da je to tudi prvi korak k začetku projektiranja gradnje. Več na povezavi.

  • Savdska Arabija:

Rusija bo vstopila v postopek zbiranja ponudb za pogodbo o gradnji prve jedrske elektrarne v Savdski Arabiji, je dejal podpredsednik vlade Aleksander Novak.

Ruski državni mediji so Novaka navedli, da bo državna jedrska korporacija Rosatom sodelovala na razpisu.