logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Evropska unija:

Deset držav Evropske unije se je izreklo v podporo jedrski energiji in dejalo, da je “absolutno nujno”, da je jedrska energija vključena v okvir taksonomije trajnostnega financiranja bloka pred koncem tega leta.

  • Poljska:

Poljsko podjetje za gorivo in energijo PKN Orlen, ki je pod nadzorom države, se pogaja za dokončanje investicijskega sporazuma v zvezi z umestitvijo majhnih modularnih reaktorjev na Poljskem, je v intervjuju za revijo Rzeczpospolita povedal predsednik podjetja in glavni izvršni direktor Daniel Obajtek.

Gospod Obajtek je dejal, da so “pogovori zelo napredni” s kemično družbo Synthos, za katero je dejal, da ima ekskluzivne pravice do tehnologije SMR GE-Hitachi Nuclear Energy (GEH) na Poljskem.

  • Španija:

Španija je obnovila licence za jedrski elektrarni Asco-1 in -2 v Kataloniji na severovzhodu države, kar pomeni, da lahko obratujeta še devet oziroma 10 let, do oktobra 2030 in oktobra 2031.

Španska skupina za jedrsko industrijo Foro Nucler je sporočila, da so bile licence obnovljene po ugodnih ocenah Sveta za jedrsko varnost (CSN), izdanih 28. julija. Podaljšanje je zahteval upravljavec postaje jedrsko združenje Asco-Vandellos II (Anav) in jih je odobril Ministrstvo za ekološko tranzicijo in demografski izziv.

  • Francija:

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da mora Francija do leta 2030 biti vodilna v proizvodnji energije brez ogljika z enim majhnim modularnim reaktorjem, ki deluje, in jedrskimi elektrarnami, ki se uporabljajo za proizvodnjo čistega vodika z elektrolizo.

Macron je dejal, da Evropa nikoli ne bo imela dovolj zmogljivosti obnovljive energije za proizvodnjo dovolj zelenega vodika in da so francoske jedrske elektrarne glavno sredstvo za proizvodnjo zelenega vodika.

  • Nemčija:

V “odprtem pismu vsem Nemcem” je 25 vodilnih tujih in domačih pisateljev, novinarjev in akademikov pozvalo državo, naj obdrži svoje jedrske reaktorje na spletu ali tvega povečanje izpustov ogljika in zamudo podnebnega cilja do leta 2030.

V pismu, ki ga je Welt objavil 13. oktobra, so avtorji, vključno z odmevnim britanskim okoljskim kolumnistom Georgeom Monbiotom in nekdanjim glavnim urednikom Die Zeita, Theom Sommerjem, navedli: »Nemčiji grozi, da bo zgrešila svoj podnebni cilj za leto 2030. , kljub vsem prizadevanjem«. Več na povezavi.