logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združene države Amerike:

Pentagon je napovedal, da bo nacionalni laboratorij Idaho zgradil in sprva upravljal vrsto mobilnega jedrskega mikroreaktorja, namenjenega pomoči pri vojaških operacijah in operacijah pomoči ob nesrečah.

Projekt Pele bo prvi jedrski reaktor generacije IV za proizvodnjo električne energije, zgrajen v ZDA. Prva taka elektrarna, prikazana na svetu, je bil HTR-PM, kitajski reaktor, ki je septembra 2021 dosegel prvo kritičnost.

  • Češka republika:

Češka državna elektroenergetska družba ČEZ je izbrala francoski Framatome in ameriški Westinghouse za dobavitelja jedrskega goriva za svojo jedrsko elektrarno Temelín za naslednjih 15 let, pri čemer se je izogibala konkurenčni ponudbi ruskega Tvela, ki je elektrarno oskrboval v preteklih letih.

Podjetji bosta gorivo v Temelín začeli dobavljati leta 2024, pogodba pa je vredna “milijarde kron”, so sporočili iz ČEZ.

  • Iran:

Iran načrtuje gradnjo jedrske elektrarne z močjo 360 MW v Darkhovinu na jugozahodu države z uporabo avtohtone reaktorske tehnologije, je po poročanju lokalnih medijev povedal vodja Iranske organizacije za atomsko energijo (AEOI) Mohammad Eslami.

“Projekt bo elektrarna, izdelana v celoti v Iranu, ki smo jo vključili v razvojni načrt skupaj z raziskovalnimi reaktorji, ki jih zahteva AEOI,” je dejal gospod Eslami.

  • Turčija:

Ambiciozni načrti Turčije za izgradnjo 12 velikih jedrskih reaktorjev na treh lokacijah morda še vedno ne bodo dovolj, saj si država prizadeva povečati energetsko varnost in dodatno zmanjšati uvoz zemeljskega plina iz Rusije.

Namestnik turškega ministra za energijo in naravne vire Alparslan Bayraktar je za Nikkei Asia (naročnina) povedal, da država potrebuje več reaktorjev, ker 12 že v gradnji ali načrtovanih “ne bo dovolj, če upoštevamo 2050-70”.

  • Švedska:

Podpora za uporabo jedrske energije na Švedskem je rekordna, saj jih 56 % pravi, da podpirajo gradnjo novih reaktorjev, če je to potrebno, kaže raziskava.

Več kot osem od 10 ali 84 % želi še naprej uporabljati jedrsko energijo ali po potrebi zgraditi več reaktorjev, medtem ko le eden od 10 želi jedrsko energijo zapreti »s političnimi odločitvami«. Več na povezavi.