logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Poljska:

Laurentis Energy Partners s sedežem v Kanadi in poljska energetska družba Synthos Green Energy sta napovedala podpis sporazuma o podpori razvoja in uvajanja malih modularnih reaktorjev (SMR) na Poljskem.

  • Nemčija:

Podnebna aktivistka Greta Thunberg je kritizirala načrt Berlina, da zapre preostale jedrske elektrarne in hkrati poveča energijo na premog.

Na vprašanje, ali je jedrska energija boljša za podnebje, je Thunberg odgovorila: »Odvisno. Če že delujejo, mislim, da bi bila napaka, če bi jih zaprli in se obrnili na premog.«

  • Združeno kraljestvo:

Urad Združenega kraljestva za jedrsko razgradnjo (NDA) je napovedal podpis memoranduma o soglasju s podjetjem Cwmni Egino za podporo razvoju novega projekta majhnega modularnega reaktorja na lokaciji razgrajene jedrske elektrarne v severnem Walesu.

  • Združeni arabski emirati:

Enota 3 jedrske elektrarne Barakah s štirimi enotami v Združenih arabskih emiratih je bila priključena na omrežje in oddaja prve megavate električne energije.

Proizvodnja električne energije v elektrarni se bo zdaj povečala in opravila se bodo še zadnja testiranja enota testiranja za polno komercialno obratovanje. Enota 3 bo v omrežje dodala še 1400 MW električne energije brez emisij ogljika, kar je “velik korak naprej” pri izboljšanju energetske varnosti in trajnosti ZAE.