logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Nemčija:

Nemčija je ta konec tedna dokončno zaprla svoje zadnje tri komercialne jedrske reaktorje, s čimer je nadomestila zapoznelo postopno opuščanje jedrske energije v državi tudi sredi evropske energetske krize, ki jo je povzročila ruska vojna v Ukrajini, in pozivov za podaljšanje življenjske dobe reaktorjev v zadnjem trenutku.

Tovarne Isar-2, Neckarwestheim-2 in Emsland predstavljajo približno 6 % celotne mešanice energije v državi – kar je manj od skoraj 12 % leta 2021, ko je delovalo več enot – ali približno 4055 MW (neto) zmogljivosti.

  • Madžarska:

Madžarska in Rusija sta dosegli dogovor o “vseh potrebnih vprašanjih”, potrebnih za nadaljevanje gradnje še dveh jedrskih elektrarn na mestu Paks.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na družbenih omrežjih potrdil, da je bil dosežen dogovor o “spremembi gradbene in finančne pogodbe za širitev Paksa”. Več na povezavi.

  • Poljska:

Poljsko jedrsko projektno podjetje Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) je na ministrstvo za podnebje in okolje vložilo vlogo za “načelno odločitev” o predlagani gradnji prve jedrske elektrarne v severni pokrajini Pomorjansko.

Postopkovni korak sledi uvedbi posodobljenega zakona o jedrski energiji, ki je začel veljati v začetku prejšnjega tedna in katerega namen je uradno potrditi, da bo naložba v novogradnjo v skladu z javnim interesom in energetsko politiko Varšave, vključno z varnostjo oskrbe z energijo.

  • Nizozemska:

Načrti za izgradnjo novega raziskovalnega reaktorja na Nizozemskem so naredili pomemben korak naprej, saj je dovoljenje za gradnjo uradno začelo veljati.

15. februarja 2023 je jedrski regulator, Urad za jedrsko varnost in varstvo pred sevanjem (ANVS), podelil dovoljenje v skladu z Zakonom o jedrski energiji za gradnjo reaktorja Pallas, ki bo nadomestil starajoči se reaktor z visokim pretokom (HFR) v Pettenu. v provinci Severna Nizozemska. Pallas je vlogo oddal junija 2022. Več na povezavi.

  • Združene države Amerike:

Odstranitev jedrske energije iz mešanice energetskih virov ZDA bi povzročila povečanje onesnaženosti zraka, kar bi imelo resne posledice za zdravje in povzročilo dodatnih 5200 smrtnih primerov, povezanih z onesnaženjem, v enem letu, ugotavlja študija raziskovalcev na Tehnološkem inštitutu Massachusetts.

Študija, ki je bila objavljena v reviji Nature Energy, predstavlja scenarij, po katerem so se vse jedrske elektrarne v državi zaprle, in razmišlja, kako bi drugi viri, kot so premog, zemeljski plin in obnovljivi viri energije, zadostili nastalim potrebam po energiji. celo leto.