logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Estonija:

vlada je ustanovila delovno skupino, ki bo ob pomoči tujih ekspertov preverila možnost komercialne uporabe jedrske energije. Po besedah predsednika vlada Jüri Ratasa je vpeljava jedrske energije po letu 2030 možen način za povečanje varnosti dobave energije, vzdržnosti, konkurenčnosti ter tudi doseganja zastavljenih klimatskih ciljev v letu 2050.

  • ZDA:

družba NuScale je objavila, da so preizkusi in modeliranje pokazali možnost povečanja moči njihovih malih modularnih reaktorjev za 25%. Pri moči enega modula 77 MW bi to pomenilo moč 924 MW za 12-modulno elektrarno, kar bi bistveno zmanjšalo ceno instaliranega kW od 3600 na približno 2850 dolarjev. Družba je tudi objavila možnost izgradnje manjše 4 – modulne elektrarne (308 MW) in 6 – modulne elektrarne (462 MW). Več na povezavi.

  • ZDA:

Ministrstvo za energetiko (US Department of Energy – DOE) je družbi Xcel Energy iz Minneapolisa in Idaho National Laboratory (INL) podelilo več kot 10 milijonov dolarjev za demonstracijo sistema, ki s toploto in električno energijo jedrske elektrarne proizvaja vodik s pomočjo visokotemperaturne elektrolize. Vodik je po besedah INL pomemben v večih sektorjih industrije (npr. v jeklarstvu in proizvodnji amonijaka), uporaben pa je tudi za pogon vozil.

  • Rusija:

Rusko državno podjetje Rosenergoatom je 10. novembra trajno ustavilo jedrsko elektrarno Leningrad-2, ki so jo prvič povezali v omrežje leta 1975 in je bila ena od desetih elektrarn černobilskega tipa (RBMK) v komercialnem obratovanju. Sedaj komercialno obratuje še devet reaktorjev tipa RBMK-1000: trije v Smolensku, štirje v Kursku in dva v Leningradu.