logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Poljska:

Če želi Poljska izpolniti svoje ambiciozne cilje za novo jedrsko energijo, mora v prihodnjih letih doseči pomembne mejnike, vključno z izbiro lokacije, izbiro soinvestitorja in reaktorske tehnologije ter dokončanjem mehanizma financiranja in pogodbenih dogovorov.

Mednarodna agencija za energijo je v poročilu o energetski politiki Poljske dejala, da je uvedba jedrske energije ključni sestavni del poljske energetske politike.

  • Ukrajina:

Največja zaskrbljenost glede vpliva Rusije na jedrsko tveganje je, da bi Moskva lahko namerno izvedla kibernetski napad ali fizični napad na jedrsko elektrarno, s čimer bi sprožila hudo nesrečo, je britanskim poslancem povedal višji sodelavec v programu za jedrsko politiko možganskega trusta Carnegie.

Mark Hibbs, ki je specializiran za jedrsko preverjanje in zaščitne ukrepe ter mednarodno jedrsko sodelovanje, je dejal, da je treba to potencialno grožnjo jemati resno, ker je Rusija izvedla neselektivne zemeljske in zračne napade na civilno infrastrukturo, usmerjeno proti ukrajinskemu prebivalstvu, in ker je kibernetska vojna proti ciljem v Ukrajini, vključno z inštalacije in sistemi električnega omrežja so bili na splošno pripisani ruskim akterjem in interesom.

  • Ukrajina:

Daljinski prenos podatkov o zaščitnih ukrepih iz ukrajinske jedrske elektrarne v Černobilu je bil v celoti ponovno vzpostavljen – ključni korak za Mednarodno agencijo za atomsko energijo, da še naprej izvaja zaščitne ukrepe v državi.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je v sredo dejal, da je ponovna vzpostavitev prenosa podatkov zaščitnih ukrepov posledica uvedbe novih kanalov za prenos, ki temeljijo na satelitskih tehnologijah, in drugega tehničnega dela, ki ga je agencija opravila od poznega obiska inšpektorjev in tehnikov za zaščito v Černobilu prejšnji mesec.

  • Iran:

Po besedah namestnika vodje Iranske organizacije za atomsko energijo (AEOI) Pejmana Jamshidija dela Iran na projektu izgradnje jedrske elektrarne z uporabo domače razvite tehnologije.

G. Jamshidi je za nacionalno tiskovno agencijo Fars povedal, da Iran “ima” celoten gorivni cikel od pridobivanja urana, čeprav obogatitev in proizvodnjo goriva do ravnanja z izrabljenim gorivom.

  • Japonska:

Japonski cilj, da bi leta 2030 proizvedli 22 % svoje električne energije iz jedrskih elektrarn, je realen, vendar bo treba zgraditi nove reaktorje, če želi država doseči podnebno nevtralnost do leta 2050, je zasledila konferenca v Tokiu.

Hidekazu Usui, predsednik jedrskega usmerjevalnega odbora pri Japonskem združenju proizvajalcev električne energije in direktor Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation, je na letni konferenci Japonskega atomskega industrijskega foruma (JAif) povedal, da ob predpostavki, da lahko vse obstoječe jedrske elektrarne na Japonskem obratujejo za 60 let se bo skupna jedrska zmogljivost po letu 2040 znatno zmanjšala.