logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Švedska:

Švedska desnosredinska koalicijska vlada pripravlja zakonodajo, ki bo omogočila gradnjo več komercialnih jedrskih elektrarn za povečanje proizvodnje električne energije in izboljšanje energetske varnosti, je povedal premier Ulf Kristersson.

Predlagana nova zakonodaja, ki jo mora še sprejeti parlament, bi omogočila gradnjo novih reaktorjev na dodatnih lokacijah po Švedski in bi lahko bila vzpostavljena marca 2024.

  • Belgija:

Belgija je s francoskim podjetjem Engie dosegla dogovor o podaljšanju življenjske dobe dveh jedrskih elektrarn za 10 let, pri čemer je razveljavila načrt za postopno opuščanje reaktorjev leta 2025, saj išče načine za zagotovitev zanesljivih oskrb z energijo ob naraščajočih cenah, ki jih povzroča vojna v Ukrajini.

Reaktorja Doel-4 in Tihange-3 naj bi se za vedno zaprla leta 2025, vendar se bosta po potrebnih delih znova zagnala novembra 2026 in bosta delovala še 10 let.

  • Združene države Amerike:

Projekt izgradnje prve majhne modularne reaktorske postaje NuScale Voygr v Utahu naj bi se nadaljeval, potem ko so vpletena podjetja ponovno potrdila svojo zavezanost tehnologiji z odobritvijo novega proračuna in finančnega načrta ter posodobitvijo sporazuma o povračilu stroškov razvoja.

Podjetje SMR s sedežem v ZDA je dejalo, da je bil ta “ključni mejnik” dosežen s prejemom in sprejetjem ocene s strani odbora za vodenje projekta, ki “še bolj izpopolnjuje pričakovane skupne stroške projekta”.