logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Francija:

Francija bo zgradila nove jedrske reaktorje, da bi državi pomagala zmanjšati odvisnost od tujih držav pri oskrbi z energijo, izpolnila cilje globalnega segrevanja in obdržala cene pod nadzorom, je v televizijskem govoru dejal predsednik Emmanuel Macron.

Macron je dejal, da bo v prihodnjih letih obudil francoski jedrski program z izgradnjo novih jedrskih reaktorjev tipa EPR – znanih kot EPR2.

“Prvič po desetletjih bomo ponovno začeli gradnjo jedrskih reaktorjev v naši državi in nadaljevali z razvojem obnovljive energije,” je dejal.

  • Združeno kraljestvo:

Rolls-Royce si prizadeva za več milijard funtov načrtov za razvoj in uvedbo nove generacije majhnih modularnih jedrskih reaktorjev, potem ko je zbral 450 milijonov funtov sredstev vlagateljev in vlade.

Rolls-Royce je dejal, da je ustanovil podjetje, Rolls-Royce SMR, za uvajanje SMR, ki bi lahko bili na voljo v omrežju Združenega kraljestva v zgodnjih 2030-ih.

Novo podjetje se oblikuje z vlagatelji BNF Resources in ameriškim generatorjem Exelon Generation s skupno naložbo v višini 195 milijonov funtov za financiranje načrtov v naslednjih treh letih.

  • Ukrajina:

Z Westinghouseom se je začelo praktično delo za dokončanje ukrajinske jedrske elektrarne Khmelnitski-3 z uporabo reaktorske tehnologije ameriškega podjetja AP1000, je dejal državni jedrski operater Energoatom.

Energoatom je dejal, da so inženirji Westinghousea obiskali lokacijo zaradi “temeljitega pregleda” in ugotavljanja možnosti in ukrepov za dokončanje bloka 3.

  • Združene države Amerike:

Predsednik odbora ameriškega senata za energijo in naravne vire je na zaslišanju povedal, da imajo napredni jedrski reaktorji ogromen potencial, da bi skupnostim po vsej državi zagotovili osnovno obremenitev brez emisij, in jasno povedal, da pričakuje, da bodo novi reaktorji nadomestili zastarele elektrarne na premog v njegovi domači državi. Zahodne Virginije.

Zahodna Virginija proizvede približno 96 % svoje energije iz premoga, vendar je Ameriška jedrska družba poročala, da je treba dve desetletji prepovedi jedrske gradnje razveljaviti, preden bo država lahko sprejela napreden ali majhen modularni reaktor.