logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Italija:

Italijanski parlament je podprl vladni načrt za vključitev jedrske energije v mešanico energetskih virov države kot del njenih prizadevanj za razogljičenje, potem ko je država pred skoraj štirimi desetletji opustila svoj jedrski program.

  • Združene države Amerike:

Ameriško podjetje Helion Energy je objavilo dogovor o zagotavljanju električne energije Microsoftu iz svoje prve jedrske fuzijske elektrarne.

Helion, zasebno podjetje za raziskave fuzije, ustanovljeno leta 2013 s sedežem v Everettu v Washingtonu, je dejalo, da bo elektrarna predvidoma v omrežju do leta 2028 in bo po enoletnem obdobju povečanja ciljala na proizvodnjo električne energije 50 MW ali več.

  • Združeno kraljestvo:

Lokacija jedrske elektrarne Trawsfynydd v severnem Walesu bi lahko bila primerna za niz tehnologij majhnih modularnih reaktorjev s potencialom za proizvodnjo do 1 GW električne energije, so sporočili iz podjetja, ki stoji za načrti za razvoj lokacije.

Cwmni Egino, ki je v lasti valižanske vlade, je dejal, da je zaključil prvo fazo razvojnega dela, ki potrjuje izvedljivost uvedbe SMR v Trawsfynydd, zgodovinskem jedrskem mestu, ki ima dva trajno zaprta jedrska reaktorja.

  • Egipt:

Spodnji dom egiptovskega parlamenta je odobril zakonodajo, katere cilj je pospešiti projekt izgradnje prve komercialne jedrske elektrarne v državi El-Dabaa s ponudbo davčnih oprostitev “vsem stranem”, ki sodelujejo pri gradnji in obratovanju.

Zakonodaja spreminja zakone iz leta 1976 v zvezi z delovanjem Uprave za jedrske elektrarne (NPPA), ki je bila ustanovljena leta 1976 za vzpostavitev, upravljanje in upravljanje jedrskih elektrarn v Egiptu.