logo
hrrps://www.ijs.si


  • Ukrajina:

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi je pozval k spoštovanju ključnih načel za preprečevanje jedrskih nesreč, saj so bila po njegovih besedah kršena z nedavnimi napadi brezpilotnih letal na jedrsko elektrarno Zaporizhizhia v Ukrajini.

Grossijeve pripombe so se pojavile na začetku nujnega izrednega zasedanja 35 članov sveta IAEA 11. aprila, ki sta ga sklicali Rusija in Ukrajina. Obe strani sta zanikali odgovornost za serijo napadov z brezpilotnimi letali na postajo v Zaporožju s šestimi enotami.

  • Kitajska:

Enota 4 jedrske elektrarne Fangchenggang v regiji Guangxi na jugu Kitajske je dosegla prvo kritičnost, je objavila družba China General Nuclear (CGN).

CGN je sporočil, da je elektrarna z močjo 1000 MW prvič dosegla kritično stanje ob 19.08 3. aprila, kar je uradno označilo začetek obratovanja elektrarne. Več na povezavi.

  • Belgija:

Majhni modularni reaktorji bi lahko potencialno preoblikovali belgijsko pokrajino z reševanjem nekaterih najtežjih izzivov 21. stoletja, vključno z varnostjo oskrbe z energijo, trajnostjo in cenovno dostopnostjo energije, je zaključilo poročilo svetovalnega podjetja KPMG.

KPMG je dejal, da bi lahko SMR Belgiji ponudila prednosti, vključno s prilagodljivostjo za prilagoditev občasnih obnovljivih virov, stabilno in zanesljivo proizvodnjo osnovne obremenitve ter izboljšano naložbeno privlačnostjo in inherentno varnostjo.

  • Južna Koreja:

Južnokorejska jedrska elektrarna Shin-Hanul-2 je zaključila sedem mesecev zagona in uradno začela komercialno obratovati, je sporočil lastnik Korea Hydro and Nuclear Power Company (KHNP).

Septembra 2023 je po prvem polnjenju jedrskega goriva v sredico reaktorja domači tlačnovodni reaktor APR-1400 z močjo 1340 MW prejel dovoljenje za obratovanje. Prvo električno energijo je v omrežje začel dobavljati januarja.

  • Združene države Amerike:

Jedrska elektrarna Vogtle-4 v ameriški zvezni državi Georgia, najnovejša nacionalna komercialna reaktorska enota, je dosegla polno moč, ko se bliža komercialnemu obratovanju.

Georgia Power, večinski lastnik jedrske elektrarne Vogle, je na svojih uradnih kanalih družbenih medijev dejal, da je “mejnik” dogodek zaznamoval največjo dovoljeno količino energije, ki jo lahko enota proizvede v svojem jedru reaktorja – približno 1.100 MW neto električne energije.* Več na povezavi.