logo
hrrps://www.ijs.si
Jedrska energija po svetu

  • Madžarska:

Paks 2, nova jedrska elektrarna na Madžarskem, naj bi po izjavi ruske državne korporacije Rosatom dobila gradbeno dovoljenje jeseni 2021. Elektrarna bo bo navedbah Rosatoma imela dva tlačnovodna reaktorja VVER-1200 generacije III+. Pripravljalna dela na lokaciji se bodo začela v prvi polovici leta 2021.

  • NEA in IEA:

NEA (Nuclear Energy Agency) in IEA (International Energy Agency) sta v skupnem poročilu izjavili, da so iz naukov projektov “prvi svoje vrste” (first of a kind) v večih državah OECD ugotovili, da bo jedrska energija ostala dobavljiva nizkogljična tehnologija z najnižjimi pričakovanimi izravnanimi stroški energije (LCOE) v letu 2025. Več na povezavi.

  • Francija:

francoski predsednik Emmanuel Macron je 8. decembra ob obisku tovarne jedrske opreme družbe Framatome v Saone-et-Loire  pozval, da je potrebno ključne študije za gradnjo novih reaktorjev končati v nekaj mesecih: “Našo ekološko in energetsko prihodnost bomo dosegli z jedrsko energijo. Ker smo napredovali pri jedrskih odpadkih in varnosti, mora jedrska energija kot nizko-ogljična in varna energija ostati temeljni kamen naše energetske mešanice.”

  • Finska:

Finska jedrska elektrarna Olkiluoto-2je v stanju hladne zaustavitve po okvari čistilnega sistema reaktorske hladilne vode, ko je vanj pritekla toplejša voda. Ta je sprostila kontaminiran filtrski material v reaktorsko posodo, kar je povzročilo kratkotrajen povečan nivo sevanja v parovodu in ustavitev reaktorja. Dogodek je bil ocenjen na stopnjo 0 na IAEA lestvici INES. Sevanje v okolici ni bilo povečano.

  • ZDA:

En sam modul malega modularnega reaktorja NuScaleelektrične moči 77 MW bi po ugotovitvah in analizi projektanta proizvedel s sistemom visoko temperaturne elektrolize skoraj 50 ton vodika na dan. Več na povezavi.