logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združene države Amerike:

TerraPower, podjetje za jedrsko energijo, ki ga je ustanovil Bill Gates, je kupilo zemljišče v mestu Kemmerer v ameriški zvezni državi Wyoming, kjer bo postavljen prvi mali modularni reaktor Natrium.

TerraPower je nakup zemljišča na lokaciji opisala kot “še en mejnik” po objavi v začetku tega meseca več pogodb z dobavitelji za predlagani predstavitveni projekt natrijevega reaktorja.

  • Združene države Amerike:

Ameriško komunalno podjetje Duke Energy je predlagalo gradnjo majhnih modularnih reaktorjev na lokaciji bivše termoelektrarne v Severni Karolini.

V časovnem okviru je komunalno podjetje s sedežem v Charlottu povedalo, da namerava med letoma 2023 in 2025 izbrati tehnologijo SMR za lokacijo Belews Creek in sredi leta 2025 zaprositi za zgodnje dovoljenje Komisije za jedrsko regulativo ZDA.

  • Avstralija:

Avstralska opozicijska liberalno-nacionalna koalicija naj bi velik del svoje strategije na naslednjih volitvah usmerila na jedrsko energijo, da bi znižala cene energije in zmanjšala avstralski ogljični odtis.

Kmalu po porazu koalicije na zveznih volitvah leta 2022 je novi vodja opozicije Peter Dutton imenoval svojega ministra za energijo v senci Teda O’Briena, da izvede notranjo preiskavo razvoja domače industrije jedrske energije.

  • Francija:

Enota 1 jedrske elektrarne Tricastin v južni Franciji lahko obratuje nadaljnjih 10 let, s čimer je prvi francoski reaktor z dovoljenjem za obratovanje več kot 40 let.

Francoski regulator za jedrsko varnost ASN je leta 2021 določil pogoje za nadaljnje delovanje 900 MW reaktorjev državnega elektroenergetskega podjetja EDF po 40 letih. Dejal je, da bodo ukrepi, ki jih načrtuje EDF, skupaj s tistimi, ki jih predpisuje ASN, zagotovili varnost enot za nadaljnje 10 let delovanja. Več na povezavi.

  • Iran:

Iran je začel graditi kompleks rudnikov urana v severozahodni regiji države, medtem ko si Teheran prizadeva za ambiciozne načrte za nove reaktorje in se pozicionira kot regionalno središče za industrijo, poročajo državne novice.

Projekt je v regiji Jang-e Sar v Khoyu v severozahodni provinci Zahodnega Azarbajjana. Mohammad Eslami, vodja Iranske organizacije za jedrsko energijo, je na slovesnosti ob predstavitvi dejal, da lahko kompleks igra pomembno vlogo pri pospeševanju načrta države za proizvodnjo jedrske električne energije.