logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Mednarodna agencija za energijo:

Jedrska energija in obnovljivi viri energije bodo v naslednjih treh letih prevladovali pri rasti svetovne oskrbe z električno energijo, skupaj bodo v povprečju zadostili več kot 90 % dodatnega povpraševanja, jedrska energija pa bo rasla za približno 4 % letno – bistveno več kot 2 % v zadnjih letih, glede na poročilo Mednarodne agencije za energijo o trgu električne energije 2023.

Poročilo pravi, da je energetska kriza obnovila zanimanje za vlogo jedrske energije pri prispevanju k energetski varnosti in zmanjšanju intenzivnosti CO2 pri proizvodnji električne energije.

  • Poljska:

Britansko podjetje za majhne modularne reaktorje Rolls-Royce SMR je podpisalo memorandum o nameri s poljsko industrijsko skupino Industria, ki bi lahko privedel do uvedbe reaktorjev SMR v osrednji in južni Poljski v 2030-ih.

Tehnologijo Rolls-Royce SMR bi lahko uporabili za napajanje osrednjega vodikovega grozda v regiji Świętokrzyskie na jugovzhodu Poljske in kot del načrtov Industrie za proizvodnjo 50.000 ton čistega vodika vsako leto.

  • Estonija:

Fermi Energia je izbrala majhen modularni reaktor BWRX-300 ameriškega podjetja GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) za morebitno namestitev v Estoniji v zgodnjih 2030-ih.

Družba je dejala, da bodo načrtovanje, načrtovanje in gradnja estonskega SMR temeljili na izkušnjah, pridobljenih v Kanadi, kjer so se začele priprave lokacije za elektrarno BWRX-300 na jedrski lokaciji Ontario Power Generation v Darlingtonu.

  • Belgija:

Belgijska vlada razmišlja o tem, da bi tri najstarejše jedrske enote delovale še dve leti, kot je trenutno načrtovano, je po poročanju medijev sporočilo belgijsko ministrstvo za energijo.

Vlada naj bi dejala, da bo vprašala operaterja Engie, ali bi bilo mogoče elektrarne Doel-1, Doel-2 in Tihange-1 ohraniti v obratovanju do leta 2027, namesto da bi jih leta 2025 zaprli, kot je bilo načrtovano.

  • Finska:

Finski center za tehnične raziskave VTT vlaga 5 milijonov evrov (5,3 milijona dolarjev) v nadaljnji razvoj jedrskega reaktorja, ki bo zagotavljal daljinsko ogrevanje mest in bi lahko začel delovati leta 2030.

Državna družba VTT je sporočila, da razvija mali modularni reaktor LDR-50 za daljinsko ogrevanje, zadnja naložba pa bo namenjena razvoju koncepta reaktorja.