logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Finska:

Finska družba Teollisuuden Voima Oyj (TVO) je zaprosila nacionalnega jedrskega regulatorja Stuk za dovoljenje, da nadaljuje proti prvi kritičnosti za elektrarno Olkiluoto-3 EPR na zahodu Finske, so sporočili iz podjetja.

V skladu z izjavo TVO zahteva tudi regulativno pooblastilo za izvajanje preskusov nizke moči na enoti EPR III generacije 1.600 MW, ki jo dobavlja konzorcij Areva-Siemens.

  • Francija:

Čas je pravi za vlaganje v jedrsko energijo, saj je svetovno financiranje po dveh letih pandemične negotovosti v izobilju, vendar je bistveni reaktorji vključeni v taksonomijo EU o trajnostnem financiranju, Jean-Bernard Lévy, predsednik francoske državne službe in jedrski operater EDF , je povedal na svetovni jedrski razstavi v Parizu.

  • Švedska:

Švedska namerava odločitev o tem, kako bo ravnala z jedrskimi odpadki, objaviti 27. januarja, je povedala ministrica za podnebje in okolje Annika Strandhäll.

Strandhäll je dejala, da ima vlada vse informacije, ki jih potrebuje za odločitev, vendar ni povedala, kakšna bo ta odločitev.

  • Uganda:

Uganda je zavezana razvoju infrastrukture, ki jo potrebuje za jedrske elektrarne, vendar je treba njen načrt za jedrsko energijo posodobiti in dokončati, da bi zagotovil osnovo za odločitve o načrtovanih komercialnih reaktorjih, je sporočila Mednarodna agencija za atomsko energijo.

Skupina IAEA za integriran pregled jedrske infrastrukture (INIR), ki je ta teden zaključila osemdnevno misijo v vzhodnoafriški državi, je tudi dejala, da mora Uganda dokončati svojo energetsko politiko, okrepiti načrte za pridružitev mednarodnim pravnim instrumentom, načrtovati razvoj človeških virov za jedrski energetski program ter nadalje analizirati pripravljenost električnega omrežja.