logo
hrrps://www.ijs.siJedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Vodja ukrajinske državne jedrske družbe Energoatom je pozval k prisotnosti mirovnih sil Združenih narodov v jedrski elektrarni Zaporizhzhia in dejal, da bi rad videl tudi neodvisne misije iz Evrope in drugih držav.

Petro Kotin je dejal, da bi bila prisotnost takšnih sil in misij dodaten način pregledovanja in spremljanja tamkajšnjega dogajanja. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), ki je v začetku tega meseca začela misijo v objektu, ima na postaji že dva inšpektorja.

  • Finska:

Moč jedrske elektrarne Olkiluoto-3 EPR na Finskem se je povečala na več kot 950 MW, kar pomeni, da je enota s 1.600 MW zdaj največja enota za proizvodnjo električne energije v državi v smislu izhodne moči.

Lastnik in upravljavec tovarne Teollisuuden Voima Oyj (TVO) je povedal, da je v skladu s proizvodnim načrtom naslednji korak k polnemu komercialnemu delovanju preskus spremembe obremenitve.

Preskus vključuje zmanjšanje moči na približno 300 MW za preskuse, ki se izvajajo na strani reaktorja in turbine. Ti preskusi vključujejo zagotavljanje delovanja regulatorjev nivoja vode v uparjalniku.

  • Nemčija:

Nemško združenje jedrske industrije KernD je sporočilo, da je “razočarano” nad načrti zveznega ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo, da dve jedrski elektrarni v državi pustita v stanju pripravljenosti po njunem zakonsko določenem datumu zaustavitve 31. decembra 2022 in jima dovoli proizvodnjo električne energije le v sili. .

KernD je dejal, da bi lahko obe elektrarni, Neckarwestheim-2 v Baden Württembergu in Isar-2 na Bavarskem, prispevali k razbremenitvi obremenjenega trga z električno energijo in zmanjšali zaskrbljenost potrošnikov glede zanesljivosti oskrbe. Pozval je k reviziji načrtov ministrstva.