logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Evropa:

Westinghouse Electric Company s sedežem v ZDA in finski Fortum sta podpisala sporazume o preučitvi možnosti za razvoj in uvedbo projektov jedrskih reaktorjev AP1000 in AP300 na Finskem in Švedskem.
Sporazumi vzpostavljajo okvir sodelovanja za podrobne tehnične in komercialne razprave ter preučujejo sodelovanje pri naslednjih korakih za implementacijo Westinghouseovih reaktorskih tehnologij v obeh državah.

  • Združeni Arabski Emirati:

V četrti in zadnji enoti jedrske elektrarne Barakah v Združenih arabskih emiratih so se začele priprave na operativno pripravljenost.

Lastnik družbe Barakah Emirates Nuclear Energy Corporation (Enec) je dejal, da je operativna ekipa v objektu s štirimi enotami, prvi komercialni jedrski elektrarni v arabskem svetu, začela testiranja za prikaz pripravljenosti enote na prejem obratovalnega dovoljenja jedrskega regulatorja ZAE. Več na povezavi.

  • Združeno kraljestvo:

Vodja britanske opozicijske laburistične stranke Sir Keir Starmer je jedrsko energijo opisal kot “kritični del” energetske mešanice Združenega kraljestva in obljubil, da bo zastale projekte spravil čez črto, saj se laburisti trdno zavzemajo za tehnologijo pred splošnimi volitvami, ki bodo verjetno naslednje leto.

Preden je sir Keir med govorom na Škotskem ta teden predstavil svojo politiko neto ničelne energije, je stranka dejala, da bo “potisnila naprej” jedrsko energijo, da bi povečala energetsko varnost, zmanjšala stroške za potrošnike in ustvarila delovna mesta.