logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Indija:

Indija je potrdila ambiciozne načrte za izgradnjo vsaj še 10 jedrskih elektrarn za povečanje proizvodnje čiste energije.

Državni minister Unije za znanost in tehnologijo Jitendra Singh je dejal, da je vlada načeloma odobrila pet novih lokacij za gradnjo jedrskih elektrarn.

Singhova izjava je bila dana kot pisni odgovor na vprašanje v Lok Sabhi, spodnjem domu indijskega parlamenta.

  • Madžarska:

Madžarski parlament je potrdil podaljšanje življenjske dobe štirih obstoječih ruskih jedrskih elektrarn v jedrski elektrarni Paks.

Odobritev pomeni, da lahko štiri enote delujejo do dodatnih 20 let.

  • Južna Koreja

V sredo, 7. decembra 2022, je začela jedrska elektrarna Shin-Hanul-1 v Južni Koreji komercialno obratovati, s čimer je postala 25. delujoča jedrska elektrarna v tej vzhodnoazijski državi in pomeni velik politični preobrat v energetski politiki.

Tiskovna poročila v Južni Koreji so navajala Korea Hydro and Nuclear Power Company (KHNP), državnega lastnika in upravljavca vseh jedrskih elektrarn v državi, ki pravi, da bo domači APR-1400 z močjo 1340 MW pomagal zadovoljiti zimsko povpraševanje po energiji v državi. Več na povezavi.

  • Iran:

V soboto, 3. decembra 2022, je Iran začel gradnjo nove jedrske elektrarne na jugozahodu države, so sporočili iranski državni mediji.

Novo 300-MW tlačno vodno reaktorsko enoto, znano kot Karoon ali Karoun, bodo gradili osem let in stali okoli 2 milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov), je poročala državna državna televizijska in radijska agencija.

  • Kanada:

Na lokaciji Ontario Power Generation v Darlingtonu, se je začela priprava lokacije za prvi kanadski majhen modularni reaktor (SMR).

Novi SMR v Darlingtonu bo prvi jedrski reaktor v Ontariu v generaciji. Samo ta projekt bo zagotovil 300 MW električne energije, kar je dovolj za napajanje 300.000 domov.