logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina

Ukrajina načrtuje izgradnjo pilotne jedrske elektrarne Westinghouse AP1000 na lokaciji jedrske elektrarne Khmelnitski, ki ji bodo sledile še štiri enote na drugih obstoječih lokacijah, z eno enoto na lokacijo, je povedal Petro Kotin, vodja nacionalne jedrske družbe Energoatom. Več na povezavi.

  • Evropa:

EU, ki se spopada z višjimi stroški energije in veliko odvisnostjo od uvoza energije, bi morala slediti francoski poti z jedrsko energijo, ki predstavlja velik delež njenih energetskih potreb, je dejal finančni minister Bruno Le Maire

Le Maire je novinarjem dejal: »Zahvaljujoč francoskemu modelu imamo več neodvisnosti. In to je ključno: biti neodvisen.”

Pred tem je gospod Le Maire dejal, da je ključnega pomena čim hitreje diverzificirati oskrbo z energijo in zmanjšati odvisnost Evrope od držav izvoznic plina.

  • Združeno kraljestvo:

Fuzijska energija je “bližje kot kdaj koli prej” in vlada Združenega kraljestva meni, da je pravi čas za odločne in strateške ukrepe, da bi kar najbolje izkoristili letni trg, ki bi bil leta 2100 lahko vreden okoli 52 milijard funtov, narastel na 167 milijard funtov, če bi stroški kapitala fuzijske elektrarne bi lahko zmanjšali za 30 %.