logo
hrrps://www.ijs.si


  • COP28:

Dvaindvajset držav je na konferenci ZN o podnebnih spremembah v Dubaju podpisalo zavezo, da bodo do leta 2050 potrojile zmogljivost jedrske proizvodnje od izhodiščnega leta 2020.

Deklaracija o trojni jedrski energiji priznava ključno vlogo jedrske energije pri doseganju globalnih ničelnih neto emisij toplogrednih plinov do leta 2050 in ohranjanju cilja 1,5 stopinje,« je sporočilo ameriško ministrstvo za energijo.

  • COP28:

Industrija jedrske energije je začela globalno kampanjo, ki poziva k velikemu povečanju jedrske energije in dostopu do financiranja kot del boja proti podnebnim spremembam.

Obljuba Net Zero Nuclear Industry Pledge je del pobude Net Zero Nuclear, ki sta jo septembra začela Svetovno jedrsko združenje s sedežem v Londonu in državno jedrsko podjetje ZAE Emirates Nuclear Energy Corporation (Enec). Več na povezavi.

  • Poljska:

Orlen Sythnos Green Energy (OSGE) je prejel načelno odločitev za gradnjo do 24 majhnih modularnih reaktorjev na šestih potencialnih lokacijah po vsej Poljski, kar je del nedavnega sprejemanja jedrske energije v državi kot ključne komponente za izpolnjevanje energetskih potreb in doseganje podnebnih ciljev.

  • Nemčija:

Tri nemške politične stranke so pozvale k preobratu protijedrske politike države, pri čemer so vodilni člani zavezništva Krščansko-demokratske unije (CDU) in Krščansko-socialne unije (CSU) ter liberalna Svobodna demokratska stranka (FDP) dejali, da želijo znova zagnati razgrajeno reaktorje in graditi nove, je poročal Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nemška vlada se je po katastrofi v Fukušimi na Japonskem leta 2011 odločila zapreti svojo civilno jedrsko industrijo – odločitev, za katero so kritiki opozarjali, da bo povzročila le večjo uporabo fosilnih goriv za proizvodnjo električne energije.

  • Kitajska:

Jedrska elektrarna Shidao Bay-1 na Kitajskem je začela komercialno obratovati in postala, kot pravijo v Pekingu, prva elektrarna generacije IV* na svetu priključena v omrežje, je sporočila kitajska nacionalna uprava za energijo v objavi na družbenem omrežju WeChat.

Tovarna HTR-PM (visokotemperaturni reaktor-prodnati moduli) v provinci Shandong na severovzhodu Kitajske je dobila dovoljenje za začetek komercialnega obratovanja, potem ko je delovala 168 zaporednih ur, so sporočili iz CEA.