logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združeno kraljestvo:

Na obstoječa mesta bi lahko dobavili še do osem jedrskih reaktorjev kot del “drzne” nove energetske strategije, katere cilj je povečati energetsko neodvisnost Združenega kraljestva, odvajati državo od dragih fosilnih goriv in se spopasti z naraščajočimi cenami.

Vladna strategija britanske energetske varnosti določa, kako bo Britanija pospešila uporabo novih jedrskih, vetrnih, sončnih in vodikovih jedrskih elektrarn, hkrati pa bo v bližnji prihodnosti podpirala proizvodnjo domače nafte in plina – pri čemer bi lahko do leta 2030 95 % električne energije ustvarilo nizkoogljično energijo.

  • Ukrajina:

Začel se je postopek ponovne vzpostavitve regulativnega nadzora v jedrski elektrarni v Černobilu, ki so jo zasedle in nato zapustile ruske sile, je povedal generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi.

Grossi je tudi dejal, da je Ukrajina poročala, da bo naslednja rotacija operativnega osebja, ki dela na lokaciji, mogoča le, ko bodo varnostne razmere to dopuščale. Veliko osebja živi v mestu Slavutych zunaj 30-kilometrskega izključitvenega območja, ki je bilo vzpostavljeno po nesreči leta 1986.

Ukrajina je dejala, da pripravljalna dela za naslednjo rotacijo vključujejo oceno varnosti osebja.

  • Združeno kraljestvo:

Britansko zagonsko podjetje, ki razvija pionirski pristop k fuzijski energiji, je uspešno združilo atomska jedra – prvič je bila fuzija dosežena z uporabo nove tehnologije podjetja.

Regulator Združenega kraljestva je mejnik opisal kot pomemben korak v desetletjih dolgih prizadevanjih za proizvodnjo električne energije iz reakcije, ki poganja sonce.

  • Južna koreja/ Danska:

Samsung Heavy Industries, južnokorejska ladjedelniška multinacionalka, in dansko tehnološko podjetje za reaktorje Seaborg sta podpisala sporazum o partnerstvu za razvoj plavajočih jedrskih elektrarn, ki temeljijo na Seaborgovem kompaktnem reaktorju staljene soli (CMSR).

Sporazum vključuje razvoj obratov za proizvodnjo vodika in obratov za amonijak. Seaborg je dejal, da je CMSR idealen vir energije za oskrbo s stabilno, čisto in varno električno energijo.