logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združeno kraljestvo:

Vlada Združenega kraljestva je objavila, da je bila elektrarna West Burton A v Nottinghamshiru v osrednji Angliji izbrana za dom za sferični tokamak za proizvodnjo energije (Step), prototip britanske elektrarne za fuzijsko energijo, ki naj bi bila zgrajena do leta 2040 in bi lahko biti prvi na svetu.

  • Ukrajina:

Vodja ukrajinskega državnega operaterja jedrske energije Energoatom je sporočil, da je upravljanje jedrske elektrarne Zaporožje prenesel v Kijev.

  • Združene države Amerike:

Guverner Virginije je razkril energetski načrt, ki postavlja jedrsko energijo v ospredje oskrbe z energijo in začrta cilj, da država postane vodilno središče jedrskih inovacij na svetu.

Načrt predvideva zagon komercialnega majhnega modularnega jedrskega reaktorja v jugozahodni Virginiji v naslednjih 10 letih. Piše, da mora Virginija razviti tehnologije recikliranja izrabljenega jedrskega goriva, ki ponujajo obljubo energetskega sistema brez emisij ogljika z minimalnimi odpadki in dobavno verigo zaprtega kroga.

  • Madžarska:

Madžarska in Uzbekistan, ki razmišlja o gradnji svoje prve komercialne jedrske elektrarne, sta napovedala “obsežen program jedrskega sodelovanja”, ki bo vključeval tehnično sodelovanje in usposabljanje.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po srečanju z uzbekistanskim kolegom Vladimirjem Norovom napovedal, da bi program lahko predvideval jedrsko elektrarno, ki se načrtuje v Uzbekistanu, z uporabo madžarskega hladilnega sistema.

  • Evropa:

Rekordno število držav je uradno priznalo ključno vlogo jedrske energije pri reševanju trenutnih svetovnih izzivov in doseganju ciljev, kot so blažitev podnebnih sprememb, energetska varnost in trajnostni razvoj, je sporočila Mednarodna agencija za atomsko energijo.

Po podatkih organa ZN s sedežem na Dunaju je od 140 nacionalnih izjav, podanih na generalni konferenci, 50 držav članic in 27 držav Evropske unije jedrsko energijo opisalo kot pozitivno.

Poleg pozitivnih izjav držav, ki že uporabljajo jedrsko energijo, je veliko drugih prišlo iz držav članic, ki nimajo jedrske energije v svoji energetski mešanici, zlasti Afrike.

Agencija je dejala, da podpora tolikšnega števila držav dokazuje globalni premik k vse bolj naklonjenemu odnosu do jedrske energije.