logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Bolgarija:

Bolgarski parlament je zadolžil državnega ministra za energetiko, da začne pogajanja z ukrajinskim kolegom o predlagani prodaji opreme ruskega jedrskega otoka, namenjene za ustavljeni projekt jedrske elektrarne Belene. Več na povezavi.

  • Ukrajina:

Predsednik energetskih sistemov pri Westinghouseu David Durham je povedal, da so bile podpisane pogodbe za začetek gradnje prve tlačnovodne reaktorske enote AP1000 v jedrski elektrarni Khmelnitski v severni Ukrajini.

V intervjuju za tiskovno agencijo Interfax-Ukrajina je Durham dejal, da se je začelo regulativno delo v podporo Energoatomu, državnemu operaterju 15 ukrajinskih jedrskih elektrarn, zlasti v zvezi z licenciranjem.

  • Svet:

Rusija in Kitajska sta prehiteli ZDA po številu sporazumov, ki vključujejo prodajo tehnologije in storitev jedrske energije, je dejal levosredinski ameriški thinktank Third Way.

V poročilu o geopolitiki v industriji jedrske energije je Third Way dejal, da svetovno povpraševanje po jedrski energiji narašča in da ruska in kitajska vlada podpirata svoji jedrski industriji, da zagotovita mednarodne pogodbe in tako povečata svoj geopolitični vpliv. Poročilo pravi, da “ni vse izgubljeno” za ZDA, ki ima podporne sporazume s številnimi državami, ki se zanimajo za jedrsko energijo in so pripravljene na uvedbo v bližnji prihodnosti.

  • Japonska:

Japonski načrti za izpust obdelane vode, shranjene v jedrski elektrarni Fukushima-Daiichi, v morje so skladni z varnostnimi standardi Mednarodne agencije za atomsko energijo.

V poročilu, ki ga je generalni direktor IAEA Rafael Grossi predstavil japonskemu premierju Fumiu Kishidi v Tokiu, je IAEA dejala, da bi imeli izpusti očiščene vode zanemarljiv radiološki vpliv na ljudi in okolje.

  • Belgija:

Sporazum, podpisan z jedrskim operaterjem Engie za podaljšanje uporabe dveh belgijskih komercialnih jedrskih reaktorjev za 10 let, bo povečal energetsko varnost in pomagal v boju proti podnebnim spremembam, vendar ne bo dovolj, če vlada ne odpravi zakona iz leta 2003, ki zahteva postopno opuščanje vseh reaktorjev.

Forum s sedežem v Bruslju je dejal, da je začasni sporazum, podpisan prejšnji mesec o Doel-4 in Tihange-3, pomemben korak naprej in bo Belgiji omogočil, da se delno uskladi s sosednjimi državami v skupnem boju, ki ga moramo voditi proti podnebnim spremembam.