logo
hrrps://www.ijs.siJedrska energija po svetu

  • Poljska:

Poljska vlada je posodobila svojo energetsko strategijo do leta 2040, pri čemer je povečala cilje za proizvodnjo energije z nizkimi emisijami ogljika in sprejela predlagane postavitve majhnih modularnih reaktorjev, v skladu s sporočilom ministrstva za podnebje in okolje.

Posodobitev je prvi dokument, ki vključuje uvedbo SMR.

  • Finska:

Petteri Orpo, ki naj bi po zmagi svoje stranke na nedeljskih splošnih volitvah oblikoval novo vlado pod vodstvom konservativcev na Finskem, je pozval k večji osredotočenosti na jedrsko energijo.

“Ena najpomembnejših nalog prihodnje vlade je močno pospešiti gradnjo novih jedrskih elektrarn na Finskem,” je dejal Orpo v blogu, objavljenem pred nedeljskimi rezultati.

  • Združene države Amerike:

Ameriško elektroenergetsko podjetje PacifiCorp načrtuje dva dodatna natrijeva jedrska reaktorja in sistema za shranjevanje energije kot del mešanice proizvodnih virov do leta 2033.

Integrirani načrt podjetja za leto 2023 opisuje načrte za 1500 MW napredne jedrske energije iz treh natrijevih reaktorjev. Prvi je načrtovan za PacifiCorpovo elektrarno Naughton na premog, ki naj bi se upokojila v Kemmererju v Wyomingu. Več na povezavi.

  • Švedska:

Švedska elektroenergetska družba in jedrski operater Vattenfall želi dolgoročni dogovor na Švedskem, ki bi pomenil, da se politike o gradnji novih jedrskih elektrarn ne spreminjajo v obdobju mandata vlade.

Podpredsednica podjetja Desirée Comstedt je na konferenci o malih modularnih reaktorjih v Bruslju povedala, da politična negotovost “vedno močno vpliva” na finančno tveganje za novo jedrsko energijo in tudi na projektna tveganja.

  • Japonska:

Japonski jedrski regulator je dejal, da bo znova ustavil varnostno oceno neomejene jedrske elektrarne Tsuruga-2, potem ko je njen upravljavec večkrat predložil dokumente z napakami, kar je dodatno podaljšalo postopek vrnitve elektrarne v obratovanje.

Japonska družba za atomsko energijo (JAPC) je iskala dovoljenje za ponovni zagon Tsuruga-2 v prefekturi Fukui na osrednjem Japonskem v skladu s strožjimi predpisi, ki so bili uvedeni po jedrski nesreči v Fukušimi-Daiči leta 2011, vendar je po navedbah organa za jedrsko regulacijo (NRA) njena vloga vsebovala napake in spreminjanje podatkov.