logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Kitajska:

Po poročanju Shanghai Securities Newsse bo Kitajska jedrska flota do leta 2060 povečala za več kot sedemkrat na 400 GW in bo predstavljala približno 18 % proizvodnje v državi – povečanje z današnjih približno 5 %, je dejal predsednik China General Nuclear Power Group, Yang Changli.

  • Kazahstan:

Kazahstan je prejel ponudbe Francije, Kitajske, Južne Koreje in Rusije za morebitno izgradnjo prve jedrske elektrarne v državi, je povedal minister za energijo Almasadam Satkaliyev.

  • Finska:

Delovanje jedrske elektrarne Olkiluoto-3 in nacionalna želja po prenehanju uvoza energije iz Rusije sta okrepila podporo jedrski energiji na Finskem na rekordnih 68 % za in le 6 % proti, je pokazala raziskava.

Industrijska skupina Finnish Energy je dejala, da podporo jedrski energiji merijo neprekinjeno od leta 1983 in je zdaj višja kot kadar koli v zgodovini raziskave.

  • Združene države Amerike:

Američani zdaj bolj podpirajo uporabo jedrske energije kot vira električne energije v ZDA, je pokazala raziskava Gallupa, ki traja od leta 2012.

55 % odraslih Američanov, ki pravijo, da “močno” ali “nekoliko” podpirajo uporabo jedrske energije, pomeni povečanje za štiri odstotne točke v primerjavi s pred enim letom. Drugih 44 % Američanov “močno” ali “nekoliko” nasprotuje taki uporabi.

  • Japonska:

Podjetje Kansai Electric Power je zaprosilo japonsko upravo za jedrsko regulacijo (NRA) za dovoljenje za podaljšanje življenjske dobe svojih jedrskih elektrarn Takahama-3 in -4 za 20 let, s čimer bi lahko ostali v omrežju do leta 2045.

V skladu z obstoječimi predpisi imajo japonski komercialni jedrski reaktorji obdobje delovanja 40 let. Podaljšanje se lahko odobri do 20 let, vendar zahteva poseben pregled za preverjanje celovitosti reaktorskih tlačnih posod in zadrževalnih posod po 35 letih delovanja. Več na povezavi.