logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Slovaška:

Slovaška elektroenergetska družba Slovenske elektrarne in francoski proizvajalec jedrske opreme Framatome sta podpisala sporazum o sodelovanju na področju jedrske energije, vključno s prizadevanjem za razvoj “100-odstotno evropske zasnove goriva” za floto reaktorjev VVER v EU, ki je bila zasnovana v Rusiji. Več na povezavi.

  • Gruzija:

Enota 3 v jedrski elektrarni Vogtle v Gruziji je dosegla 100-odstotno moč, kar pomeni velik mejnik v smeri komercialnega obratovanja, ki je predvideno za naslednji mesec.

Elektrarna tipa AP1000, ki jo dobavlja Westinghouse, je dosegla pričakovano moč približno 1100 MW, ki lahko napaja približno 500000 domov in podjetij.

  • Ukrajina:

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je napovedala konkretne ukrepe, ki jih je treba izvesti, da bi se izognili “katastrofalnemu incidentu” v jedrski elektrarni Zaporizhzhia v Ukrajini, ki je pod nadzorom Rusije.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je Varnostnemu svetu Združenih narodov povedal, da so ukrepi potrebni za preprečitev nevarnih izpustov radioaktivnih snovi in da se zagotovi celovitost objekta.

  • Japonska

Japonski parlament je sprejel zakon, ki dovoljuje komercialnim jedrskim reaktorjem, da delujejo več kot 60 let, saj poskuša ponovno oživiti sektor, da zagotovi oskrbo z električno energijo in doseže cilje razogljičenja.
V skladu z novimi pravili starostna meja tehnično ostaja 60 let, vendar so dovoljene izjeme za reaktorje, ki so morali prekiniti delovanje zaradi “nepredvidljivih” razlogov.

  • Armenija

Armenski premier Nikol Pašinjan je potrdil, da bodo leta 2026 zaprli edino jedrsko elektrarno Armenija-2 v njegovi državi, vendar je potrdil svojo podporo pogajanjem za iskanje partnerja za gradnjo novih jedrskih enot.

V nagovoru armenskemu parlamentu je Pašinjan dejal, da potekajo pogajanja z več partnerji, tudi iz Rusije in ZDA, o gradnji nove jedrske elektrarne, ki bo nadomestila zmogljivost, ki bo izgubljena zaradi zaprtja 416 MW Armenije-2, ki po podatkih Mednarodne agencije za atomsko energijo zagotavlja približno 28 % proizvodnje električne energije v državi.