logo
hrrps://www.ijs.siJedrska energija po svetu

  • Združeni arabski emirati:

Jedrski operater Združenih arabskih emiratov Nawah Energy Company je začel s polnjenjem goriva v bloku 2 jedrske elektrarne Barakah blizu Ruwaisa v Abu Dabiju, so sporočili iz družbe.

Barakah-2 je prejšnji teden pridobil obratovalno dovoljenje jedrskega regulatorja ZAE, ki je dal tudi zeleno luč za začetek polnjenja goriva. Več na povezavi.

  • Belgija:

Začela se je gradnja novega objekta za skladiščenje nizko radioaktivnih odpadkov na lokaciji Dessel v severni Belgiji.

Belgijska agencija za ravnanje z radioaktivnimi odpadki Ondraf / Niras je dejala, da bodo v stavbi sodi z nizko radioaktivnimi odpadki, ki predstavljajo tveganje za nastanek gelaste snovi, ki jo povzroči tako imenovana alkalijsko-silicijeva reakcija ali ASR.

  • Združeno kraljestvo:

Konzorcij UKSMR (UK small modular reactor), ki ga vodi Rolls-Royce se je pridružil evropski skupini za jedrsko industrijo Foratom, s sedežem v Bruslju.

Konzorcij načrtuje poceni tovarniško zgrajen majhen modularni reaktor SMR. Po navedbah družbe Rolls-Royce standardizirani, tovarniško izdelani sestavni deli in napredni proizvodni procesi znižujejo stroške, medtem ko se hitra montaža modulov in komponent znotraj vremensko zaščitne strehe na lokaciji elektrarne izogne dragim motnjam v urniku. Več na povezavi.

  • Združeno kraljestvo:

Jedrska energija je nepogrešljivo orodje za doseganje globalnih trajnostnih razvojnih ciljev, saj ima ključno vlogo pri na mnogih področjih, vključno z dekarbonizacijo energetskega sektorja, odpravljanje revščine, zmanjševanje lakote in povečanje gospodarske rasti, kot je zapisano v poročilu Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (UNECE).