logo
hrrps://www.ijs.si


  • Združeno kraljestvo:

Gradnja projekta jedrske elektrarne Sizewell C z dvema enotama v Suffolku v jugovzhodni Angliji se je premaknila še korak naprej, potem ko je bil uradno sprožen ukaz o odobritvi razvoja (DCO).

Projekt za izgradnjo dveh enot EPR, ki ju je dobavila Francija, je dobil dovoljenje za gradnjo julija 2022, kar je omogočilo začetek nekaterih pripravljalnih del. Več na povezavi.

  • Fuzija:

Potreben je preboj na področju energije, da bi izpolnili velike zahteve prihodnje umetne inteligence, pri čemer je šef OpenAI Sam Altman dejal, da je motiviran za več vlaganj v jedrsko fuzijo.

Altman je na dogodku ob robu letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal, da bo AI porabil veliko več energije, kot so ljudje pričakovali.

Dejal je, da je prednost v tem, da so podnebju prijaznejši viri energije, zlasti jedrska fuzija ali cenejša sončna energija in shranjevanje, pot naprej za AI.

  • Francija:

Francosko državno energetsko podjetje EDF namerava sredi leta 2024 začeti pripravljalna dela za novo jedrsko elektrarno EPR2 na obstoječem jedrskem mestu Penly v severni Franciji, je za NucNet povedal Vakisasai Ramany, višji podpredsednik podjetja za mednarodni novi jedrski razvoj.

Ramany je dejal, da je ciljni datum za vlivanje prvega betona za predlagani projekt EPR2 postavljen na leto 2027.

  • Nizozemska:

Bolgarski parlament je odobril vladni predlog za vložek do 1,5 milijarde levov (766 milijonov evrov) v državno korporacijo za jedrsko elektrarno Kozloduj (KNPP) za financiranje načrtovane gradnje prve od dveh predlaganih jedrskih elektrarn s tehnologijo AP1000 podjetja Westinghouse Electric.

  • Kanada:

Ontario Power Generation (OPG) in Capital Power Corporation sta sklenila dogovor o skupni oceni razvoja in uvajanja majhnih modularnih reaktorjev v omrežju za kanadsko provinco Alberta.

Podjetji sta povedali, da bosta preučili izvedljivost razvoja SMR v Alberti, vključno z možnimi lastniškimi in operativnimi strukturami.