logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • COP27, Egipt:

Jedrska energija se »močno vrača«, vendar mednarodna finančna skupnost doslej »ni uspela« zagotoviti enakih konkurenčnih pogojev, potrebnih za jedrsko energijo, da bi pomagala svetu pri soočanju z najbolj perečimi izzivi, od podnebnih sprememb do trajnostnega razvoja, Mednarodna agencija za energijo Izvršni direktor (IEA) Fatih Birol je povedal na podnebni konferenci Združenih narodov Cop27 v Sharm El Sheikh v Egiptu. Več na povezavi.

  • Švedska:

Upravljavec zaprte jedrske elektrarne Barseback na Švedskem razmišlja o načrtih za novo jedrsko elektrarno, ki bi jo lahko zgradili na istem območju, so poročali.

Švedski mediji so poročali, da Barseback Kraft AB verjame, da je “pot lahko tlakovana” za novo jedrsko elektrarno 15 km v notranjosti od obstoječega obrata Barseback, ker ima Švedska novo vlado, ki je podprla gradnjo novih reaktorjev.

  • Poljska:

Francosko elektroenergetsko podjetje in operater jedrske energije EDF je dejalo, da ostaja zavezano svoji ponudbi za poljski jedrski program, ki temelji na EPR reaktorju, teden dni po tem, ko je Varšava objavila, da je sklenila dogovor z ameriškim podjetjem Westinghouse Electric Company za prvo komercialno jedrsko elektrarno.

  • Japonska:

Japonsko ministrstvo za industrijo razmišlja o podaljšanju življenjske dobe jedrskih reaktorjev na več kot sedanjih 60 let z ambicijami dokončati načrt do konca leta, poročajo poročila.

Načrt je del vladnih prizadevanj za zmanjšanje emisij ogljika in zagotovitev stabilne oskrbe z energijo, ki jo ogroža ruska vojna v Ukrajini, trdijo poročila.